Opening Slagerij Bruinsma


MAKKUM- Richard Bruinsma en Afke Visser openden op vrijdag 22 januari hun ambachtelijke slagerij in Makkum. Ze volgen Slagerij Neidhöfer op die vanaf maart 2013 in de Kerkstraat gevestigd was.

Bruinsma komt niet uit een slagersfamilie. Zijn gedachten gingen in eerste instantie ook niet in de richting van het slagersvak, hij was van plan bouwkundig tekenaar te worden. Een bijbaan als schoonmaker zorgde ervoor dat hij in het slagersvak terecht kwam.

Tijdens deze bijbaan in een slagerij in Heerenveen kreeg hij steeds meer taken toebedeeld en ontdekte hij hoe leuk hij het werk vond. Hij ging de slagersvakopleiding volgen en om meer ervaring op te doen ging hij aan de slag in een supermarkt in Kollum en later in een ambachtelijke slagerij in Joure.

Inmiddels zit hij ruim 13 jaar in het slagersvak en is de liefde voor het werk alleen maar toegenomen. Bruinsma kiest bewust voor een ambachtelijke slagerij. Hij houdt er van om mooie producten te maken. Producten waaraan je kan zien dat ze kwaliteit hebben en waar je kan zien dat ze met vakmanschap gemaakt zijn. Met deze producten uit eigen keuken wil hij zich onderscheiden van de supermarkten.

De eerste weken van januari werden gebruikt om het interieur van de slagerij aan te pakken. De stellages voor de ramen en een aantal kasten zijn verwijderd en alles heeft een verfje gekregen. Het eerste weekend was boven verwachting. „De minsken binnen bliid dat de slachterij wer iepen is en fine it moai dat de slachter sels yn ‘e winkel stiet”, zegt Visser. Het wordt beaamd door een klant:„Ik hear der positieve berichten oer yn Makkum.”

Enkele mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om rondgeleid te worden maar de meesten gingen voor een “smaaktest”. „De Parijse wraps hebben we het meest verkocht, maar ook de slavinken en de snert behoorden tot de favorieten. En veel mensen hebben een vleeswarentrio of grillworst meegenomen. Erg leuk dat ze de door ons zelf gemaakte producten uitkiezen”, aldus Bruinsma.

„Altijd spannend zo’n openingsweekend bestaande uit hard werken om alles klaar te krijgen en korte nachtjes”, lacht Bruinsma. Maar hij heeft het als heel positief ervaren. „Zeer tevreden dat het zo druk was. We hebben ook veel bloemstukken gekregen van de collega-ondernemers, verenigingen en andere Makkumers. Heel leuk zo’n welkom!”

„We gaan eerst rustig bekijken hoe het gaat. Zien wat er goed loopt, wat de klanten hier graag willen.” Bruinsma woont met zijn vriendin Afke Visser en hun 2 kinderen, Jesse en Noa, in De Knipe. Zelf gaat hij elke dag naar Makkum, vriendin Afke zal op de zaterdag en in drukke periodes in de winkel staan.

Vanaf nu is slagerij Bruinsma door de week geopend van 8 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 8 uur tot 16.00 uur. De klanten zullen Bruinsma daar zelf aan het werk zien.„Mensen kunnen zien dat we zelf onze producten maken en ik vind het ook belangrijk dat ik zelf even een stukje vlees precies volgens de wens van een klant kan snijden.”


Tekst: Judith van Lavieren.


Bron: bolswardsnieuwsblad.nl