Nederlandse titel voor sloeproeisters IJsselmeerminnenKORTGENE – De sloeproeidames uit Makkum hebben zaterdag de nationale titel tijdens een spannende race op het Veerse Meer veroverd. Met nog één voor de Hoofdklasse genomineerde wedstrijd te gaan zijn de IJsselmeerminnen niet meer in te halen door de concurrenten.
Bekijk hier de bloedstollende strijd!Voor de race waren de dames van de Pulp Fiction erg nerveus. Na de overwinning van vorige week in Zwartsluis was het duidelijk dat er nog een wedstrijd gewonnen moest worden om de nationale titel binnen te halen. De ruim 16 kilometer lange route werd na een uitstekende start zo snel mogelijk afgelegd. Spannend werd het toen de dames ternauwernood aan een onfortuinlijke aanvaring met een catamaran ontsnapten. Gelukkig voor de dames bleef het bij een tik tegen de riem van de bakboord-slag dame die hierdoor van haar bankje viel. Gelukkig herstelde zij en haar team direct en kon er zonder ernstige averij stevig doorgeroeid worden naar het keerpunt halverwege.

Hier kreeg stuur Hendrikes Adema de geduchte concurrenten uit Joure in de Lytse Bear in het zicht. Zij waren 6 minuten voor de IJsselmeerminnen gestart. Ook deze dames wisten wat er op het spel stond en roeiden uit alle macht om de IJsselmeerminnen voor te blijven. De dames uit Makkum roeiden hard en geconcentreerd door en gingen daardoor zo snel dat ze de Lytse Bear na 13 kilometer in haalden.

Na de handicapberekening werd tijdens de prijsuitreiking in de feesttent duidelijk dat de IJsselmeerminnen de titel Nederlands kampioen binnen was. Ze mochten de sportieve felicitaties in ontvangst nemen van hun concurrenten van de Lytse Bear en de Beluga uit Sneek. Zij laatste twee teams mogen samen in Amsterdam tijdens de Grachtenrace nog om de 2e en 3e plaats van het kampioenschap strijden.

De officiële huldiging van de Nederlands Kampioenen zal plaats op vinden op zaterdag 31 oktober in Muiden, direct na de laatste sloeproeiwedstrijd van het jaar. (Foto’s Danijela Zivkovic.)


Bron: grootsneek.nl Door Wim Walda