KM Yachtbuilders bouwt ijsgangbestendig charterschip voor reizen naar Noord- en Zuidpool


MAKKUM (NL) / ZEEBRUGGE (BE) – Het door KM Yachtbuilders in Makkum gebouwde aluminium zeiljacht Qilak 66 is eind november 2018 opgeleverd aan haar Belgische eigenaren, de familie Carlier uit Brussel. Dit gebeurde in de haven van Zeebrugge.
Belgische familie liet uniek jacht bouwen bij KM YachtbuildersDe op Terschelling geboren ontdekkingsreiziger Willem Barentsz ging 400 jaar geleden met een houten schip op verkenning in het Noordpoolgebied, Philippe Carlier en zijn kinderen uit Brussel doen dat in 2019 met een in Friesland gebouwd aluminium schip met veel veiligheid en high tech aan boord.

“Veiligheid en robuustheid waren belangrijke punten voor de vader Philippe, zoon Thomas en dochter Marion,” vertelt Jildou Huisman, woordvoerster van de Friese werf. “Dit is terug te vinden in het aanvaringschot voorin de punt met een extra ice-gurder, ijsversterking onder de waterlijn met huidplaten van 10 mm in plaats van 6 mm en aluminium dekluiken. In totaal heeft het schip maar liefst vijf waterdichte deuren. Daarnaast heeft de Qilak 66 onder andere een droge uitlaat, kielkoeling, twee 70 kg zware ankers, een liftkiel en dubbele roeren.”

Hoge breedtegraad expedities


Het bijzondere jacht is ontworpen door Owen Clarke Design in Engeland om met gasten in ‘high latitude’ gebieden te kunnen varen, in de poolgebieden dus. Het charteren zal in eerste instantie gedaan worden vanuit Tromsø in Noorwegen. Vandaar worden bestemmingen als Spitsbergen, Ijsland en Groenland aangezeild. Het uiteindelijke doel is om naar het zuidelijk halfrond te varen en het Beagle-kanaal in Zuid-Chili en Argentinië te bevaren.

Aan boord is ruimte voor 8 gasten en 4 bemanningsleden. De dinghy wordt opgeborgen in een dinghy garage onder de kuip en kan gasten van het schip naar de kant brengen voor een ski of wandeltocht. De gasten kunnen na zo’n uitstapje op de wal weer aan boord op verhaal komen in de on-board-sauna terwijl de bemanning een diner voor hen bereidt in de ruime galley.

Eigenaar en captain Philippe Carlier bij de oplevering: “Veertig jaar van dromen, vier jaar van plannen en nu na anderhalf jaar bouwen is het eindelijk zover. Dit is één van de mooiste dagen van mijn leven! Om dit samen met mijn zoon en dochter te kunnen doen is erg speciaal voor me. Ik kijk er echt naar uit om mooie tochten te maken aan boord van de Qilak en gasten de prachtige wereld in het noorden én het verre zuiden te kunnen laten zien.”

Bron: Friesnieuws.nl