Bowie Barbiers uit Makkum finalist NK Poetry Slam

Bowie Barbiers uit Makkum was finalist op het NK Poetry Slam


MAKKUM/UTRECHT – Het gesproken woord als kunstvorm. Bowie Barbiers (28) uit Makkum kwam er twee jaar geleden min of meer per toeval mee in aanraking. Zaterdag stond ze in de finale van het NK Poetry Slam in Utrecht.

Van de acht finalisten die via een een aantal voorrondes de eindstrijd haalden, overleefde ze de eerste ronde, maar strandde vlak voor de finale. ,,Ik treur niet”, kijkt ze terug. ,,Het was ontzettend vet. Om in Tivoli te staan was al indrukwekkend.” De Pandorazaal waar het NK zich afspeelde was met zeshonderd verkochte kaarten tot de laatste stoel gevuld. ,,Ik had nog nooit voor zo’n groot publiek gestaan.”
Zelf omschrijft de organisatie poetry slam als een kruising tussen literatuur en sport waarbij zowel de inhoud als de voordracht van belang zijn. Bowie begon haar avond met de voordracht van ‘De regelloze taal’, een pleidooi voor minder taalregels. Alle acht performers kregen een cijfer van de driekoppige jury, maar ook de waardering van het publiek telde voor de helft mee in de beoordeling. Deze werd getoetst met behulp van een applausmeter.
Bowie behoorde tot het vijftal dat doorging naar de tweede ronde. Hierin droeg ze ‘De vuurtorens’ voor. Een veel ingetogener stuk, wat uiteindelijk haar laatste bleek. Ze heeft waardering voor de uiteindelijke finalisten Maxime Garcia Diaz en Martje Weijers. ,,Ik ben fan van beiden. Als er twee mensen verdienden om in de finale te staan, waren zij het.” Eerstgenoemde won de nationale titel.
Voor Bowie begon de weg naar de finaleplaats twee zomers geleden op een kunst- en theatercamping in vlakbij het Franse dorpje Coullons. ,,Ik was voor mezelf wel aan het schrijven, maar zonder dat ik wist wat ik er mee wilde. In Frankrijk kwam ik voor het eerst in aanraking met

spoken word.

” Ze hoorde een medewerker van de camping een voordracht doen en ze was verkocht. Thuisgekomen ging ze Googelen op schrijf- en performcursussen. Ze sloot zich na een succesvolle auditie aan bij het netwerk Poetry Circle 020 in haar huidige woonplaats Amsterdam. Met dat gezelschap kwam ze wekelijks samen. Vanuit die groep ontstond dichterscollectief En Vieze Versa, waarmee ze onlangs een eigen geschreven voorstelling opvoerde.
Inspiratie voor haar gedichten haalt Bowie uit dagelijkse dingen. Persoonlijke zaken. ,,Twee jaar geleden was ik heel erg verliefd. Toen heb ik daar veel over geschreven, maar er komen allerlei soorten onderwerpen voorbij. Het begint vaak met een verwondering, een irritatie of iets wat ik mee maak. Ik ga er niet voor zitten, maar ik begin met schrijven als er iets in me opkomt.”
Bowie groeide op in Makkum, ging in Bolsward naar school en rondde vervolgopleidingen in Leeuwarden en Rotterdam af. Ze werk als freelance grafisch ontwerper; een baan waarin ze haar creativiteit ook kwijt kan. Grappig genoeg omschrijft ze zichzelf als een ,,grammaticaal drama.” ,,Ik heb dyslexie”, verklaart ze. Daarom is de spoken word-variant waarschijnlijk een goede match. ,,De voordracht is de helft van de inhoud.”
,,Ik ben blij dat ik dit heb leren kennen. Zo kan ik mij performend creatief uitdrukken.” In het voorjaar komt een door Bowie geproduceerde cd uit, waar onder meer drie nummers -poëzie gecombineerd met muziek- van haar te horen zijn. ,,En ooit hoop ik een luisterboek uit te brengen.”
Yme Gietema.

Bron: Bolswards Nieuwsblad