Zes garnalenkotters worden uitgerust met nieuwe optische sorteermachines bij De Boer RVSMAKKUM – Zes garnalenkotters worden door De Boer RVS uitgerust met een nieuwe optische garnalensorteermachine.
WR 9


De eerste van deze compacte optische garnalensorteermachines komt aan boord van een aanvoerder voor Heiploeg; die handelspartij ondersteunt het project ook. Het prototype dat afgelopen jaar succesvol op de WR 9 is getest blijft daar aan boord.


Melle de Boer berichtte afgelopen voorjaar een doorbraak te hebben bereikt. De sorteermachine is voorzien van een detectiebaan met camera’s om (ondermaatse) garnalen en visjes te scheiden.


Niet alleen met handelspartijen en kottereigenaren is De Boer in gesprek, maar ook rechtstreeks met een belangstellende retailer. Volgens De Boer is er zowel in Nederland als Duitsland interesse.


De sorteermachines worden in eerste instantie om niet geplaatst (met de intentie om deze na verloop van tijd te kopen), maar noodzakelijke aanpassingen aan boord zijn voor rekening van de opdrachtgevers.


Met de zes schepen wil Melle de Boer vooral heel veel data vastleggen over grootte, dikte, gewicht, aantal en vangst locatie van de garnalen. De info zou met toestemming gebruik kunnen worden voor wetenschappelijk doeleinden. Ook kan in het kader van de aanlandplicht info over bijvangsten geautomatiseerd worden, aldus De Boer.

Lees verder bij de

Bron: Visserijnieuws.nl