50 jaar VVB-Makkum jubileumfeest!

Met een culinaire wandel- en fietstocht langs horecagelegenheden in het centrum en op de boulevard van Makkum, viert de Vereniging Van Bedrijven aanstaande zaterdagmiddag dat het een halve eeuw bestaat.

Voorzitter Arnold Walinga van de Vereniging Van Bedrijven vindt dat Makkum trots mag zijn op de ondernemers in het authentieke centrum, de bedrijventerreinen aan de rand van het dorp en bij de boulevard. Foto Johan Vogelzang

MAKKUM Op 29 oktober 1973 is het opgericht. Aan het evenement mogen alle ondernemers van Makkum meedoen, of ze wel of niet lid zijn van VVB maakt niet uit. Het gaat om de gezelligheid en de verbinding. De VVB is sinds 1 januari dit jaar de enig overgebleven bedrijvenvereniging van Makkum, omdat Ondernemersvereniging Makkum zich na ruim zeventig jaar heeft opgeheven. VVB-voorzitter Arnold Walinga maakt zich er sterk voor dat VVB een goede belangenbehartiger wordt voor álle Makkumer ondernemers: van het authentieke centrum tot en met de boulevard en het strand.

VVB is van origine de bedrijvenvereniging voor de ondernemers buiten het centrum van het dorp en had een andere sfeer dan Ondernemersvereniging Makkum van de winkeliers in het centrum. Makelaar Walinga, die nu zeven jaar voorzitter is van VVB: ,,Ik ben sinds ik hier in 2000 ben komen wonen en werken lid geworden van beide verenigingen en ken het verschil. Ik vind niet dat de een beter was dan de ander.”

De verschillen in bedrijfscultuur kunnen worden uitvergroot, maar het is Walinga’s bedoeling vooral om te verbinden. ,,Wij willen als VVB iedereen welkom heten en zijn volop in transitie onze manier van doen ook enigszins aan te passen.” Het is handig en verstandig om samen op te trekken. ,,Het is goed om je als Makkumer met één stem richting bijvoorbeeld gemeente Súdwest-Fryslân te laten horen. Omdat er in Súdwest nu een federatie van ondernemersverenigingen is opgericht, maakt het je ook daarin sterker omdat je voor alle Makkumers spreekt.”

In het kader daarvan is hij blij dat de gemeente per 1 januari aanstaande een projectleider in dienst neemt die zich gaat bezighouden met de uitbreiding van het bedrijventerrein. ,,Wij zijn daar als VVB al zes jaar mee bezig, omdat onze leden graag willen uitbreiden en Makkumer ondernemers die nu noodgedwongen ergens in de omgeving zitten, terug te laten komen naar Makkum. Overigens zijn wij er wel alert op dat er geen vierkante witte blokken gaan komen die het zicht op het mooie authentieke centrum van Makkum blokkeren voor de bootjes en jachten die vanuit Friesland naar Makkum varen.”

Voorheen sprak de gemeente in Makkum altijd met vier instanties als ze iets wilden veranderen, daar zijn ze blij dat ze tegenwoordig alleen nog met Plaatselijk belang en met de VVB om tafel hoeven. Toeristische stichting It Reade Hert is namelijk afgelopen jaar ook toegetreden tot VVB, die daarmee ook de citymarketing van Makkum voor zijn rekening neemt.

Plannen om Makkum op de kaart te zetten zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven. ,,Als je nagaat dat we met 3,5 duizend inwoners grote internationale bedrijven in ons dorp hebben die echt aan de top staan en dat we daarnaast nog altijd gezellige winkels van kleine zelfstandigen in het centrum hebben: dan mogen we daar best trots op zijn. Er is in de laatste vijftig jaar heel wat veranderd in de wereld en voor de ondernemers. De tijd dat we bij wijze van spreken een hek om Makkum konden zetten omdat we onszelf wel konden redden, is voorbij.”

Het vijftigjarig jubileum is een mooie gelegenheid om alle ondernemers te verbinden met lekker eten en drinken en gezelligheid, van strand en boulevard tot en met het centrum. ,,Iedereen is bij ons even belangrijk, of je nu een zzp’er bent of je bent het grote internationale Feadship: ieders stem wordt gehoord. En daarnaast is het ook gewoon heel gezellig om elkaar te ontmoeten en elkaar als ondernemers te helpen.”

Johan Vogelzang

Het is goed om je als bedrijven met één stem te laten horen

Bron: Bolswards Nieuwsblad