Kazemattenmuseum krijgt originele demontabele versperringspaal aangeboden


Op woensdag 15 oktober heeft het Kazemattenmuseum een originele demontabele versperringspaal aangeboden gekregen door het Geniemuseum uit Vught.

Ongeveer 800 meter oostelijk van de brug op Kornwerderzand liep een dubbele tankversperring dwars over de Afsluitdijk van de Waddenzeekant tot aan de oevers van het IJsselmeer. De versperringspalen waren in beton gegoten, behalve het deel waar de weg liep. In het wegdek zaten vierkante stalen kokers die met een deksel afgesloten waren. Om de versperring te sluiten werden de deksels verwijderd en liet men de demontabele palen in de kokers zakken. Dmv een trekkabel kon het blokkeringsmechaniek geneutraliseerd worden en konden de palen weer uit de kokers getrokken worden. Dit gebeurde alleen maar bij oefeningen.

Een groep van 13 man had ongeveer een uur nodig om een enkele versperring te sluiten. Bij daadwerkelijk gebruik werd de trekkabel doorgeknipt zodat de paal enkel met een snijbrander of springstof verwijderd kon worden. Het Kazemattenmuseum krijgt nu dus een originele paal aangeboden die in het wegdek geplaatst kan worden.

De aanbieding heeft op woensdag 15 oktober omstreeks 10:30 plaatsgevonden in het Kazemattenmuseum.