De Vrijwilliger – Dat is prachtig!CORNWERD –

,,De natuur. Het buiten zijn”, Molenaar Martin de Jong heeft een duidelijke reden voor het uitvoeren van zijn ambacht. ,,Je bent midden in de vrije natuur en je laat de molen malen als het kan. Zo houd je de polder op peil. Dat is prachtig!”, gaat hij enthousiast verder.

De Jong is samen met collega-molenaar John Hutchinson verantwoordelijk voor de Cornwerdermolen, gebouwd in 1907. Die taak vervult hij sinds 2004, gemiddeld zo’n dag per week. ,,Ik kwam hier vroeger vaak wel met de pols, een beetje ouwehoeren”, gaat De Jong terug in de tijd. ,,Maar in 2004 reed ik hier langs en zag ik ‘m draaien. Toen heb ik me laten informeren en ben ik de opleiding gaan volgen.”

Want molenaar ben je niet zomaar. Leerlingen volgen een opleiding van achttien maanden. ,,Tweehonderd draai-uren”, zoals De Jong het omschrijft. Studenten bezoeken tijdens hun opleiding, samen met hun leermeesters, andere molens in de provincie of het land. Zo is de Friese Molenaarsdag in de jaren negentig ontstaan. Zaterdag was de meest recente editie.

De Jong, verantwoordelijk voor de organisatie en PR voor dergelijke dagen, kijkt tevreden terug: ,,Er zijn zo’n tweehonderd bezoekers geweest. Het weer was ideaal: er was zon, maar ook genoeg wind om de molens te laten draaien.”

Het openstellen van de molens draagt volgens De Jong bij aan het voortbestaan van de molenaars: ,,Per jaar melden zich zo’n vijfendertig leerlingen aan, dus we mogen absoluut niet mopperen.”


Bron: Bolswards Nieuwsblad, Yme Gietema.