Makkum wint Ald Meierspartij


HITZUM

De negentiende Ald Meierspartij in Hitzum was dit jaar een prooi voor het partuur uit Makkum. Makkum hoorde tot de kanshebbers en maakte de favorietenrol waar. De zege op deze zonnige zaterdag 4 augustus kreeg het zeker niet cadeau.

In de eerste omloop stond meteen een kraker tussen twee kanshebbers op het programma. Makkum en Sexbierum moesten het tegen elkaar opnemen. Het werd een enorm spannende partij waarbij Makkum aan het langste eind trok. Anna Ennema, Berber Bruinsma en Fiera de Vries werden verslagen met 5-5, 4-6. Anna Ennema zag haar laatste kans deze partij te winnen in rook op gaan, volgend jaar mag ze vanwege haar leeftijd niet meer aan deze partij deelnemen. Bruinsma en De Vries mogen nog wel een keer mee doen.
In de finale kwam Makkum uit tegen het verrassende Workum. Nynke Kuipers, Gerde Lycklama à Nijeholt en Naomi Wiersma schakelden in de eerste omloop kanshebber Winsum uit met 4-5, 2-6. In de finale leek het er zelfs op dat Workum eenvoudig van Makkum ging winnen, maar Makkum herpakte zich en knokte terug van een 4-1 achterstand. Het werd 4-4 maar weer was het Workum die de voorsprong nam en op 5-4 kwam.
De sterk kaatsende nichtjes Anouk en Larissa Smink en balkeerder Chantal de Witte raakten niet in paniek. Anouk Smink sloeg een paar ballen boven en Makkum kwam terug op 5-5. Toen knakte de Workumer tegenstand, op 5-5, 0-6 pakte Makkum de winst. Larissa Smink, nog kaatsend bij de schoolmeisjes, liet zien een sterk en veelbelovend talent te zijn. Eerder dit jaar won zij met haar schoolmeisjespartuur het Nederlands Kampioenschap.
De vele toeschouwers genoten van een prachtige kaatsdag op een fraai groen veld in Hitzum. Wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke had er eigenhandig voor gezorgd dat de vlag van Waadhoeke in Hitzum wapperde. Dijkstra, Hitzumer, had de vlag bij het gemeentehuis gestreken en hem in Hitzum weer gehesen, tussen de Friese vlag en de vlag van Hitzum.
De Ald Meierspartij voor meisjes staat gelijk aan de Freulepartij bij de jongens. De Freule telt mee voor het ‘klavertje vier’, de Ald Meierspartij voor de ‘vier wimpels’.

Bron: Franeker Courant