Jan Tichelaar stapt uit keramiekbedrijf Tichelaar Makkum


Jan Tichelaar (53) stapt volledig uit het roemruchte keramiekbedrijf uit Makkum dat zijn familienaam draagt. In een e-mail aan vrienden en relaties schrijft Tichelaar dat hij ‘na 25 jaar betrokkenheid bij Koninklijke Tichelaar Makkum’ besloten heeft afscheid te nemen van het bedrijf.

Bron:

FD.nl


Tichelaar deed vorig jaar al een stap opzij, nadat Hans Marcuse was aangetrokken als algemeen directeur. Na de overdracht was het de bedoeling dat hij de draad zou oppakken als directielid, waarbij hij zich vooral zou richten op de creatieve en technische ontwikkelingen van Koninklijke Tichelaar.


‘Volledig nieuw bedrijf’


Onder leiding van Jan Tichelaar veranderde Koninklijke Tichelaar Makkum van een op consumenten gerichte keramiekproducent in een hoogwaardige keramiekfabrikant voor architecten, ontwerpers en bouwbedrijven. ‘Nu de koersverandering is afgerond en er een volledig nieuw bedrijf staat, breekt voor de onderneming een nieuwe periode aan en komt er voor mij ruimte voor een volgende fase’, schrijft Tichelaar.

Nog onduidelijk is wat hij gaat doen. ‘Uitgaande van mijn ervaring denk ik met name op het raakvlak van ontwikkeling, heroriëntatie van (familie-) bedrijven, samenwerking met (culturele) opdrachtgevers en de maakindustrie een bijdrage te kunnen leveren’, aldus de e-mail.


Stammend uit 1572


De uit 1572 stammende aardewerk- en keramiekfabriek Tichelaar is strikt genomen eigenlijk al tientallen jaren geen familiebedrijf meer. De familie Tichelaar droeg de eigendom in de vorige eeuw over aan externe aandeelhouders. Dat zijn er inmiddels zo’n 700. Maar de onderneming had met Jan en – eerder – diens vader Pieter-Jan nog wel familieleden als directeur.