Enige Koninginnevereniging in Nederland dit jaar 125 jaar

MAKKUM- Dit jaar ( 31 augustus ) bestaat de Koninginnevereniging van Makkum 125 jaar! Het is de verjaardag van Koningin Wilhelmina, zij wordt 18 jaar en enkele maanden later wordt zij de eerste Koningin van Nederland! Bijzonder! Wat ook erg bijzonder is, dat er maar één Koninginnevereniging in heel Nederland is. De andere verenigingen noemen zich nl. Oranje verenigingen.

 

Makkum heeft bij de kroning van Koning Willem Alexander voorgenomen om haar naam niet aan te passen. Het oude en een vernieuwd vaandel zijn er nog en te bewonderen tijdens deze speciale dagen. Het feest in Makkum start op de dag vóór Koningsdag ( 26 april ) met een grote Bingo in het Anker en Koningsbal in café de Zwaan.

Op Koningsdag start de muziekvereniging Hallelujah de dag door middel van een rondgang door het dorp, zij eindigen op de haven. Daar laat de familie Lutgendorff, generaties lang, ook al 125 jaar de kanonnen van Makkum bulderen.

Aubade

De aubade vindt plaats waarbij op het balkon aldaar de Makkumer Koning en Koningin bekend worden gemaakt. De Koning viert zijn 10-jarig Koningsschap ook in de Makkumer Horeca middels een oranjelunch.

Als de buikjes vol zijn, starten de kinderen met de spelletjes en bieden velen vanaf een kleedje hun waren aan. Om 14.00 start midden in het centrum een pannakooi-toernooi. Als iedereen uitgespeeld is kan eenieder met gezwinde spoed naar het Anker, waar na vele jaren weer een echte mini blaybackshow plaats vindt. Tegelijkertijd heeft Romano een gezellige matinee. Kortom voor ieder wat wils!

Zaterdag 29 april is er nog een toegift in de vorm van een Koningsconcert waarbij twee koren, Samar uit Makkum en Sjong uit Wommels, elkaar afwisselen in de Van Doniakerk. “U begrijpt dat wij op 31 augustus ook stil gaan staan bij dit heugelijke feit. Hou de website en social media in de gaten.”

Over het programma van de Koninginnevereniging:  www.koninginneverenigingmakkum.nl