Druk, druk, druk van Lemmer tot Makkum, maar het is ‘beheersbaar’


Kitesurfers, winkelend publiek, rustzoekers en pleziervaarders: de eerste vrije dag van het pinksterweekeinde bracht zaterdag grote stromen mensen op de been in het toeristische gebied tussen Makkum, Sneek en Lemmer. ,,Er zijn geen akkefietjes geweest.’’
Bij een strak windje en een zonovergoten zondag trokken honderden kite-surfers naar het Mirns strandje, misschien voorlopig wel de laatste gelegenheid met het prachtige nazomerweer.


(© Foto: Dick Manshande)


De eerste dag van het lange pinksterweekeinde is zaterdag probleemloos verlopen in de zuidelijke helft van de provincie. Het zonovergoten weer bracht veel, héél veel mensen op de been, constateren handhavers van de gemeentes De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Talloze bootjes dobberden op het water, de stranden trokken veel zonaanbidders en kitesurfers.

Handhavers van De Fryske Marren rapporteerden aan het eind van de dag dat het over het algemeen ,,gezellig druk’’ was en dat de RIVM-maatregelen goed nageleefd werden. De boa’s maakten een ronde langs toeristische ‘hotspots’ als Terherne, het Mirnser Klif en Lemmer, waar al flink wat Duitse toeristen neergestreken waren.

Gemor over drukte


Op sociale media klonk wat gemor over de drukte in winkels en Duitsers die de regels niet respecteerden. Volgens gemeentewoordvoerder Tamara Abma viel dat erg mee. ,,De handhavers zijn op het strand geweest, daar was het druk maar iedereen hield afstand. Het parkeerterrein was lang niet vol. Ze hebben ook gesproken met winkeliers, die een strikt deurbeleid hanteren. Er zijn gelukkig geen akkefietjes geweest.’’

Het publiek had blijkbaar ook enorm zin om de stad in te gaan. Handhavers van buurgemeente Súdwest-Fryslân moesten zaterdagmiddag een tandje bijzetten om de drukte in het centrum van Sneek de baas te blijven. Met borden en routeaanwijzingen rond de Oosterdijk loodsten zij de mensen op acceptabele afstand van elkaar door de winkelstraten.

Gemeentewoordvoerder Wendelin Wielenga van Súdwest-Fryslân: ,,Drie plekken vielen onze boa’s op: in Sneek was het dus wel érg aan de drukke kant. Met die borden is een goede stroomlijning op gang gebracht. Ze kregen daarvoor ook positieve reacties. Op Kornwerderzand waren veel kitesurfers bezig. Dat betekende dat het op het strand soms druk werd, maar dat was ook weer snel voorbij als de surfers het water in gingen.’’

De derde uitschieter was juist de andere kant op: op het populaire strand van Makkum telden de handhavers nu veel minder badgasten dan vorige week, toen het daar kantje boord was, qua afstand houden. Wielenga: ,,Het was beheersbaar.’’ Boetes uitdelen was nergens nodig.