De Verhalenark onderweg naar Makkum


FRANEKER/MAKKUM – De Verhalenark is onderweg naar Makkum. Eerder lag het enorme schip ook al in Harlingen. De afgelopen weken lag de Verhalenark afgemeerd Leeuwarden.

Het schip ligt de komende twee tot drie weken in Makkum en is dan elke dag van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken. Om 16.00 uur vanmiddag komt het schip aan. De Verhalenark wordt begeleid door een politieboot, sleepboten en een duwboot.

Het vier verdiepingen tellende schip vertelt bijbelverhalen. Aan de hand van een speurtocht van ongeveer anderhalf tot twee uur wordt de bezoeker door het verhaal geleid. Een indrukwekkende wandeling met fraai gemaakte taferelen uit de bijbel.

,,We zijn geen evangelisatieschip”, zegt schipper Aad Peters. ,,Het schip vertelt de verhalen uit de bijbel. Die bekijk je op je eigen wijze. Wat je er daarna mee doet, is aan jou.”

Na een reis van vier jaar langs talloze havens in Noorwegen, Denemarken en Duitsland is het schip terug in Nederland. Vanuit Wilhemshaven maakte het de lange reis naar Friesland.

In juni vorig jaar raakte het schip behoorlijk beschadigd door een aanvaring met een patrouilleboot van de Noorse kustwacht in de Noorse hoofdstad Oslo. Het gat is inmiddels hersteld, aan de nieuwe planken is nog goed te zien waar het gat in de romp gezeten heeft.

De ark, die 70 meter lang is, 13 meter hoog en 10 meter breed, is gebouwd op een stalen duwboot en wordt met een sleepboot vervoerd. De ark is in 2006 door aannemer en timmerman Johan Huibers gebouwd. Aanvankelijk was de ark ingericht als evangelisatieboot.

In 2010 is de ark verkocht aan televisiemaker en theatermaker Aad Peters. Hij veranderde de ark in een cultureel, bijbels entertainmentschip. Met zo’n vijftig man is de inrichting aangepast. Onder hen een grote groep Tsjechische beeldhouwers die de houten beelden maakten.

(Foto’s Marcel Teensma)


Bron: Bolswards Nieuwsblad