Nieuwe kathedraal Makkum mét behoud van historie Amels


De eerste paal van het tweede dok van De Vries Scheepsbouw in Makkum is gisteren geslagen. Jorritsma Bouw uit Bolsward heeft de klus voor een 166 meter lange hal à tientallen miljoenen euro’s gekregen. Het dok moet De Vries de toekomst in helpen, maar de werf heeft eveneens gekozen voor behoud van het verleden.

,,Een voormalige interieurwerkplaats uit de tijd van de werf Amels zal worden opgeknapt, mogelijk vestigen we er een kantoor in”, zegt directeur Sijbrand de Vries. ,,We moeten de heritage van deze werf niet vergeten. Weten waar je vandaan komt en waar je nu staat, is belangrijk.” Een tweede pand dat bewaard blijft, is It Strânhûs, dat stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Vries nam de Amels-werf in 2005 over.


Grotere jachten
Bij de nieuwbouw van de tweede ‘kathedraal’ van Makkum duizelt het van de grote getallen. Het aantal voltijdbanen op de werf zal stijgen van driehonderd naar 375. De nieuwe werf is dus 166 meter lang, en daarnaast 37 meter breed en 28 meter hoog. In lengte is het een kleinere versie dan de huidige hal, maar waar het droogdok nu superjachten tot 120 meter aankan, is dat in de nieuwe hal 140 meter. Ook kunnen de schepen groter in de breedte (van 19 naar 21,5 meter) en in de diepte (van zeven naar acht meter). Met de ruimere afmetingen wordt tegemoet gekomen aan de wens voor grotere jachten.

Bron: frieschdagblad.nl