Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuw uit Makkum en omstreken

Us Fiskhok zamelt geld in voor het Kazemattenmuseum

2-12-2014


Een fenomeen: vis bakken in de Leugenbolle door 'Us Fiskhok'. En ja, ook gluhwein! Het Fiskhok wil hiermee geld inzamelen voor het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. De gehele opbrengst gaat naar het Kazemattenmuseum, zij willen met het geld het museum gaan herinrichten.

Het museum geeft informatie over de Slag om de Afsluitdijk bij de Duitse aanval op Nederland in 1940. Het visbakken zal plaatsvinden op vrijdag 12 december 2014 vanaf 16:00 uur en is onder de bezielende leiding van Grutte Arend. Tevens hierbij een cultureel gebeuren, namelijk het voordragen van eigen gemaakte gedichten door leden van het fiskhok in het kader van red de obe.

Meer informatie vindt u in de agenda.

Digi-Taalhuis van start in Bibliotheek Sneek

30-11-2014


Op 2 december gaat in Bibliotheek Sneek een Digi-Taalhuis van start. Iedereen die beter wil leren lezen, schrijven of rekenen of met de computer wil leren werken kan er terecht. Het taalhuis is altijd open als de bibliotheek open is. Op dinsdag- en donderdagmiddag is er deskundige hulp aanwezig.

Het Digi-Taalhuis is een herkenbare plek in de bibliotheek. In het Taalhuis zijn (digitale) werkplekken aanwezig, maar ook scholingsinformatie, oefenprogramma’s zoals oefenen.nl en de slimme nieuwslezer (sprekende digitale krant). Men kan er een kopje koffie drinken of een tijdschrift lezen. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur is er een deskundige vrijwilliger aanwezig die mensen kan helpen bij wat ze nodig hebben en kan doorverwijzen naar andere instanties.

Meer informatie:
www.bibliothekenmarenfean.nl

NUT-cursus: Het geheim van bakker Kluft onthuld

5-11-2014


De laatste tijd heeft Ferry Kluft een aantal keren over zijn vak geschreven in de Belboei. Nu is er de gelegenheid om in deze cursus met Ferry zelf aan de slag te gaan. Hij gaat een stukje van zijn kennis en kunde aan ons overdragen in een bak-middag/avond. Of misschien moeten we zeggen: een masterclass!

We gaan croissants maken zoals het écht hoort, een quiche, vlechtbroodjes en kleine kerst-stolletjes. Ook krijgen we uitleg over zijn specialiteit: het desem-procedé. Tussendoor krijgen we een kop soep en een broodje.

De cursus wordt 2x aangeboden. Je kunt kiezen uit: ma 17 of di 25 nov 2014.
Tijd: 16.00- 20.00 uur. 
Locatie: De bakkerij, Kerkstraat 31 Makkum.
Kosten: NUT-leden € 10,- niet-leden € 12,50

Opgeven
www.nutmakkum.nl

IJsselmeerminnen tweede van sloeproeiend Nederland

4-11-2014


1 november Muiden-Pampus-Muiden ~ Muiden

De 23e editie van Muiden-Pampus-Muiden vond plaats in het weekend van 1 november. De race waarbij op zaterdag twee keer de afstand van 7,4 km geroeid wordt. Voor ons dé race waar het kampioenschap wordt beslist: worden wij Nederlands Kampioen of is de Beluga uit Sneek toch net iets beter?!

Lees verder [pdf] >>

Team Twirre veertiende in Muiden

3-11-2014


Afgelopen zaterdag hebben we twee races geroeid tijdens de slotwedstrijd van het seizoen 2014. MPM voert de roeiers vanuit Muiden rond het forteiland Pampus weer naar Muiden en dat is precies 4 zeemijl oftewel 7,408 km. In totaal deden er meer dan 120 sloepen mee aan de race waarbij er ook nog eens 20 gigs aan de start verschenen.

Lees meer [pdf] >>

Helikopterjacht opgeleverd door K&M Yachtbuilders Makkum

25-10-2014


K&M Yachtbuilders realiseerde onlangs een jacht in Makkum met een nogal vreemde bijnaam... 'Helikopterjacht' was de naam die de eigenaar het jacht toekende.

Vanwege nog een andere hobby van de opdrachtgever (helikopterpiloot) is er een vliegtuigstoel geïnstalleerd achter het stuurwiel van de nieuw opgeleverde boot. Zelfs de metertjes in het dashboard zijn op detail uitgewerkt met waarschuwingslampjes en gerelateerde metertjes.

Foto: K&M Yachtbuilders Makkum

Meer informatie:
K&M Yachtbuilders
www.kmy.nl

Bakker Kluft en Slagerij Neidhöfer werken samen aan super-de-luxe tosti

21-10-2014


Ambachten uit Makkum, oktober 2014 - Een slager, een bakker, een meesterlijke Croque Monsieur... Bereid met brood van Bakker Kluft en ham van Slagerij Neidhöfer. Hoe dat afloopt zie je hier, in de eerste video uit de reeks Ambachten uit Makkum.

Alle video's worden ook geplaatst op de pagina: Makkum.nl/video


Deze video is mede mogelijk gemaakt door:
Slagerij Neidhöfer en Bakker Kluft beide uit Makkum.
Regie: Klaas Elzinga en Maarten ten Rouwelaar.
Videomontage: Maarten ten Rouwelaar.

Zie ook: Veel nieuwe zaken op Makkum.nl

Kazemattenmuseum krijgt originele demontabele versperringspaal aangeboden

15-10-2014


Op woensdag 15 oktober heeft het Kazemattenmuseum een originele demontabele versperringspaal aangeboden gekregen door het Geniemuseum uit Vught.

Ongeveer 800 meter oostelijk van de brug op Kornwerderzand liep een dubbele tankversperring dwars over de Afsluitdijk van de Waddenzeekant tot aan de oevers van het IJsselmeer. De versperringspalen waren in beton gegoten, behalve het deel waar de weg liep. In het wegdek zaten vierkante stalen kokers die met een deksel afgesloten waren. Om de versperring te sluiten werden de deksels verwijderd en liet men de demontabele palen in de kokers zakken. Dmv een trekkabel kon het blokkeringsmechaniek geneutraliseerd worden en konden de palen weer uit de kokers getrokken worden. Dit gebeurde alleen maar bij oefeningen.

Een groep van 13 man had ongeveer een uur nodig om een enkele versperring te sluiten. Bij daadwerkelijk gebruik werd de trekkabel doorgeknipt zodat de paal enkel met een snijbrander of springstof verwijderd kon worden. Het Kazemattenmuseum krijgt nu dus een originele paal aangeboden die in het wegdek geplaatst kan worden.
De aanbieding heeft op woensdag 15 oktober omstreeks 10:30 plaatsgevonden in het Kazemattenmuseum.

Team Twirre in Bynt van Omrop Fryslan

15-10-2014


Tijdens de Slag om Makkum van 27 september is Team Twirre van Roeivereniging Makkum gevolgd door Omrop Fryslan. Zij werden benaderd om het clubgevoel van diverse sportverenigingen uit Friesland vast te leggen.

Bekijk de video vanaf 12:16.

Nacht van de Nacht op 25 oktober

8-10-2014


Cornwerd - Altijd al eens sterren willen kijken bij je in de buurt. Dat kan nu! In samenwerking met de Volkssterrenwacht Burgum organiseren de molenaars van de Cornwerdermolen en sterrenkijk avond in het kader van de “Nacht van de nacht” op 25 oktober.

Tijdens een vaartocht vanaf de Turfmarkt in Makkum maakt u een bijzondere vaartocht via de Sylroede, Molkfeart en Koarnwerterfeart naar de Cornwerdermolen. It Preamke vaart bijzonder stil,zodat u volop kunt genieten van de donkere natuur en kunt luisteren naar de verhalen verteller.

Ondertussen aangekomen bij de molen wordt u hartelijk ontvangen door de molenaars en de vrijwilligers van de Volksterrenwacht Burgum.

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 10e keer georganiseerd op zaterdag 25 oktober 2014.

U dient zich vooraf wel telefonisch op te geven via Stichting It Preamke Tel: 0515 - 232222

Volwassenen €10,- p.p.
Kinderen t/m 12 jaar €8,- p.p.

NB: Prijzen zijn incl. vaartocht, verhalenverteller, koffie/thee/frisdrank en koek.