Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Dit drijvende paleisje is het grootste superjacht waar ze ooit in Makkum aan werkten

5-6-2018


Het grootste superjacht dat ooit door Feadship is gebouwd, werd dinsdag heel voorzichtig het overdekte droogdok van Koninklijke de Vries in Makkum uitgesleept.
Het vier dekken tellende schip, dat vooralsnog de aanduiding Project 1007 heeft meegekregen, zal woensdag worden voorzien van zijn mast.
Met zijn 110 meter lengte geldt Project 1007 straks als langste superjacht dat ooit in Nederland is gebouwd, een titel die nu nog geldt voor de 101,5 meter metende Symphony uit 2015.

Langste superjacht ter wereld

In de top 10 van de langste superjachten ter wereld zal Project 1007 echter niet belanden. Daarvoor komt het zo'n 30 meter tekort. Het langste superjacht ter wereld is momenteel de in 2013 in Duitsland gebouwde Azzam. Het schip heeft een lengte van 180 meter lang en kostte destijds een slordige 500 miljoen euro.

Bron: Leeuwarder Courant

Predicaat Hofleverancier kers op de kaart jubilerende ondernemingen Makkum

30-5-2018


MAKKUM–  Hoeksema Kapper en Rinia Fietsen vierden zondag hun 125-jarig bestaan. In beide Makkumer ondernemingen staat inmiddels de vierde generatie aan het roer. Durkje Hoeksema en Timen Rinia kijken terug op een geslaagde dag met een fraaie uitsmijter.

,,Het was in één woord fantastisch. Een boppeslach”, vertelt Rinia daags na het grootse feest. Want deze bijzondere dag lieten beide eigenaren niet onopgemerkt voorbij gaan. De tuin van de voormalig makelaar in het dorp werd het epicentrum van het feestgedruis, waar naar schatting tussen de zeven- en achthonderd mensen op af kwamen. En wat verbindt een fietsenwinkel met een kapperszaak? Juist: de snorfiets. Voor de gelegenheid was een snorrenwedstrijd uitgeschreven. John Hutchinson had volgens de jury de mooiste gezichtsbeharing. ,,Het ging allemaal precies zoals Durkje het gepland had”, complimenteert Rinia zijn mede-jubilaris. ,,Ik had het al heel lang zo in mijn hoofd”, gaat de kapster verder. ,,En zo was het ook. Ik ben helemaal blij.” Verder was er onder andere een stilettorace, een modeshow, een wedstrijdje langzaam fietsen en meer.

Een bijzonder fraaie kers op de taart kwam rond vijf uur uit handen van commissaris van de Koning Arno Brok. Hij kwam samen met wethouder Maarten Offinga naar Makkum voor een bijzondere mededeling. Beide bedrijven zijn benoemd tot Hofleverancier. Het predicaat Hofleverancier geeft aan dat de bedrijven minstens honderd jaar bestaan, al die tijd in familiehanden zijn geweest en van bijzondere betekenis zijn voor de regio. Commissaris Brok benadrukte dat beide ondernemers ook zeer actief zijn in het verenigingsleven in Makkum. Beide winkels hebben een belangrijke sociale functie in het dorp.

De benoeming leidde tot tranen bij Rinia. ,,Ik ben een grote kerel, maar ik heb een klein hartje.” Hij diende de aanvraag drie jaar geleden al in. De hele aanloop, ook hoe hij zelf in de zaak terecht kwam, was door privéomstandigheden in dreech stikje. ,,Dat hakt er in. Maar dit is een heel mooie beloning.”

Voor nu rest een fijn luxeprobleem. ,,Ik moet nog even kijken waar ik de oorkonde ga ophangen. Daar heb ik nog niet over nagedacht”, zegt Hoeksema. ,,Het is een behoorlijk groot ding”, voegt ze daar lachend aan toe. Voor het speciale schildje dat de ze als Hofleverancier ontvangt, heeft ze al wel een plek. ,,Die komt aan de buitenkant, boven de deur.”

Bron Bolswards Nieuwsblad

Arno Brok reikt de oorkonde uit, links Durkje Hoeksema en Timen Rinia. (Foto door Foto: Jeroen Adema/jeroenadema.com)

Handelsonderneming Van der Stelt is klaar voor de toekomst

18-5-2018


Handelsonderneming Van der Stelt is klaar voor de toekomst

Door Judith van Lavieren
Handelsonderneming van der Stelt bestaat dit jaar 35 jaar. De onderneming van Hans van der Stelt is gespecialiseerd in vele soorten gereedschap en automaterialen en toebehoren. “Na 35 jaar heb ik toch nog een nieuwe investering gedaan”, vertelt Van der Stelt. Er werd een prachtige nieuwe Scania Truck P320 Euro 6 aangeschaft.
“Met mijn vorige vrachtwagen was het door de gewijzigde milieunormen in de steden niet meer mogelijk om bij bepaalde klanten te komen. Met deze nieuwe  verkoopwagen kunnen we iedereen weer bereiken en zijn we voorbereid op de toekomst”, aldus Van der Stelt. De nieuwe Scania werd op woensdag 20 september 2017 aangeschaft. De levertijd was met het ombouwen van het winkelgedeelte rond de 7 maanden. Op 21 april jongstleden werd de nieuwe bedrijfswagen persoonlijk door de directeur en verkoper van Rinsma Scania in Berlikum thuis afgeleverd. De heren hadden een lekkere doos gebak met een mooie foto van de vrachtauto er op bij zich als presentje. Sinds 23 april is de Scania op de wegen te bewonderen.

Bron: Makkumer Belboei

Makkum wint voor tweede keer roeirace Harlingen Terschelling

17-5-2018


IJsselmeerminnen Makkum winnen voor tweede keer roeirace Harlingen Terschelling      

HARLINGEN
De 44e editie van de Harlingen Terschelling roeirace is vrijdagochtend van start gegaan met 136 sloepen. De dames uit Makkum hebben met hun sloep de Pulp Fiction dit koningsnummer op hun naam gezet bij de damessloepen.
De Ijsselmeerminnen haalden in 2016 hun eerste HT titel. In 2017 werd een tweede plaats behaald dus dit jaar waren de verwachtingen weer hooggespannen. In de hoofdklasse van de roeicompetitie is stevige concurrentie, daarnaast is door de stroming op het Wad de uitslag vaak onvoorspelbaar wat deze race zo uniek maakt.

De afgelopen weken hebben de dames een goede aanloop naar de HT gehad door een aantal wedstrijden te roeien en deze ook winnend af te sluiten. Het team is sterk en geroutineerd en heeft bewezen grote afstanden goed door te kunnen roeien. Vrijdag waren de weersomstandigheden ideaal, de 34 kilometer werd afgelegd in een tijd van 3:07.07.
Zaterdag avond waren de berekeningen afgerond, enkele factoren spelen hierin een rol: aantal roeiers, ‘handicap’ van de sloep, de stroming op verschillende punten op het Wad en natuurlijk de geroeide tijd. In een razend spannende prijsuitreiking waarin de teams van de tiende naar de eerste plek op het podium worden geroepen bleken de Ijsselmeerminnen het sterkst.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Frits Barend spreekt in Makkum over WOII

1-5-2018


MAKKUM
In aanloop naar Bevrijdingsdag zijn in Friesland al tal van activiteiten geweest. Zo ook op basisschool De Ark in Makkum. Daar kwam tv-persoonlijkheid Frits Barend langs. Hij presenteerde daar zijn verhaal ‘Toen en nu’. Barend komt uit een Joodse familie die de Holocaust heeft meegemaakt. Zijn ouders hebben tijdens de oorlog enige tijd in Friesland ondergedoken gezeten Het leverde Frits zelfs zijn tweede naam (Jelle) op. Barend kwam halverwege april naar Makkum. De achttiende, om precies te zijn, de dag waarop het dorp in 1945 bevrijd werd door de Canadezen. Ook werd het tweetalige lesboekje ‘Esther, in dapper joads famke’ besproken. Alle basisscholen in Friesland hebben dit drukwerk inmiddels gratis toegestuurd gekregen.

Het programma werd afgesloten met het zingen van het lied ‘Libje yn Frijheid’, geschreven door Jurjen van der Meer en op muziek gezet door Hans Wempe. Uitvoerenden waren in dit geval de leerlingen van groep 7 en 8. 

Bron: Bolswards Nieuwsblad           

Makkumer jeugd in actie op Himmeldei

18-4-2018


MAKKUM
Maar liefst 270 basisschoolleerlingen uit Makkum staken op vrijdag 13 april de handen uit de mouwen tijdens de Himmeldei in het dorp. De kinderen van CBS De Ark, OBS De populier en de RK Daltonschool Sint Martinus toonden zich van hun goede kant door zwerfafval in en rond het dorp op te ruimen. Ook wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân hielp een handje mee.


De gemeente zorgde voor de afvalzakken en handschoenen en de kinderen werden naderhand beloond met een cadeautje. Het komt niet vaak voor dat zo veel kinderen meedoen aan de Himmeldei. In het voorjaar zijn zo’n veertig Himmeldagen in de gemeente, waar in totaal ongeveer 2400 mensen aan meedoen. Het overgrote gedeelte hiervan (2100) is kind. De Himmeldagen worden georganiseerd door Groen Doen en de gemeente Súdwest-Fryslân. In Makkum blijft het niet bij één ‘opschoondag’: Plaatselijk Belang Makkum is sinds kort ook bezig met het opruimen van zwerfafval.

Foto’s: Henk Tigchelaar
Bron: Bolswards Nieuwsblad

Scheepsbouwer De Vries uit Makkum wil tweede droogdok

12-4-2018


Makkum–  De Vries Scheepsbouw uit Makkum wil een tweede droogdok bouwen op hun locatie aan de Strânwei in het dorp. Dat laat directeur Sijbrand de Vries in een brief weten aan de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Hij kan op steun rekenen van het college van burgemeester en wethouders.

Volledige artikel in Bolswards Nieuwsblad

Foto: Google Streetview

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Rotondes Makkum krijgen plakkers

27-3-2018


MAKKUM, weer en wind hebben de laatste jaren flink getrokken en gesjord aan de tegelrotondes in Makkum. De kunstwerken met historische afbeeldingen van het vissersdorp aan het IJsselmeer liggen er gehavend bij. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft geld uitgetrokken om de kunstzinnige verkeersobjecten op te knappen. Fons Hoiting en Saskia van Assenbergh, medewerkers van Albarello uit Menaam, inventariseren wat nodig is om de kunstwerken te restaureren. Ze plakken stickers  op plekken waar schade zit.

Bron: Leeuwarder Courant

Ameland inspecteert veerboot Fostaborg

26-3-2018


AMELAND  Voor het eerst legde de nieuwe snelle veerboot Fostaborg (gebouwd in Makkum) aan in Nes op Ameland. Achthonderd bezoekers namen een kijkje tijdens de Open Deuren Dag van rederij Wagenborg.


Bron: Leeuwarder Courant

Watertaxi Makkum

28-2-2018


De nieuwe grotere watertaxi, die in de toekomst tussen Holwerd en Ameland moet varen, is bijna klaar. Vrijdag wordt de boot gedoopt, waarna er nog een aantal tests volgen. Het schip zal dan eind maart in de vaart worden genomen. 
Voor de werf waar de watertaxi is gebouwd, die van de gebroeders Van Enkhuizen uit Makkum, was het een speciale opdracht. Het familiebedrijf deed al het onderhoud aan de huidige watertaxi's van rederij Wagenborg, maar dit was de eerste keer dat ze zelf een exemplaar mochten bouwen. Bij de werf maken ze normaliter luxe jachten. "Het totale traject heeft negen maanden geduurd. Dat was wel krap. Vaak konden leveranciers ons tempo niet bijhouden", vertelt eigenaar Ronald van Enkhuizen. "Er moet ook nog wel wat gebeuren, maar vrijdag is hij er klaar voor." Dat wordt nog een hele uitdaging, want zo moeten bijvoorbeeld de stoelen nog in de boot gemonteerd worden, en heeft ook de stuurhut nog een interieur nodig. Doordat er veel ijs ligt, wordt de boot vrijdag niet te water gelaten. Wel wordt dan bekend wat de naam is. "Dat houden we nu nog even geheim. Dat is traditie in de scheepvaart".
Er kunnen in totaal 48 passagiers met de nieuwe watertaxi mee, terwijl dat er bij de huidige taxi's maar twaalf zijn. De overtocht kan dan in twintig minuten worden gedaan. Samen met Arriva is rederij Wagenborg bezig om ervoor te zorgen dat mensen binnen een uur van Leeuwarden naar Ameland kunnen reizen. Als de nieuwe watertaxi in de praktijk goed bevalt, komt er waarschijnlijk volgend jaar een tweede bij. Die zal dan ook in Makkum worden gebouwd.


Bron: Omrop Fryslân